Deň jabĺk v školskej jedálni - 21. 10. 2013

Streda, 09. október 2013 21:37 Ľubica Poláková
Vytlačiť

jablkoZázrak menom jablko. Viete o ňom všetko?
Sladké, voňavé, šťavnaté ... Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Vieme o ňom naozaj všetko? Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd vďaka obsahu ovocných kyselín a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.

Aké látky obsahuje jablko?

  1. vodu (až 84%)
  2. vlákninu, vďaka ktorej má blahodarný účinok na náš metabolizmus
  3. veľa pektínu, ktorý na seba viaže škodliviny z tela a odvádzajú ich von
  4. nenasýtené tuky
  5. vitamín C
  6. minerály: draslík, vápnik, horčík
  7. rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu
  8. vysoký obsah fruktózy

Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako "domáci lekár". Skúsme ho teda zaradiť do nášho jedálnička každý deň a pozitívne účinky sa určite čoskoro dostavia.