Rodičia, deti nejedia polievky
(29. 3. 2012) Prečo by sme na obed nemali vynechať polievku?
Polievka je základ. Tak to vravievali aj naše staré mamy a myslím, že väčšina z vás im dá za pravdu. Veľký hrniec pariacej sa polievky na sporáku, to sú asi najčastejšie spomienky na víkendové varenie. Tú vôňu si pamätáme už od detstva.
Polievka nielen zasýti, ale v chladnom počasí aj zohreje, mäsové vývary dokonca môžeme pokojne nazvať aj liekom pri nachladnutí, či zažívacích problémoch. Dobrá chutná polievka má pre náš organizmus niekoľko pozitívnych vlastností. Po jej konzumácií sa začnú vylučovať tráviace šťavy a žalúdková kyselina, čím sa pripraví hladný žalúdok na ďalší chod, ktorý pozostáva obyčajne z tuhej, ťažšie stráviteľnej potravy. Ak sa táto potrava v žalúdku zmieša s polievkou, trávenie prebieha oveľa pokojnejšie a paradoxne kratšie, ako keby sme mali obed bez polievky. Je to preto, že žalúdok sa polievkou už čiastočne zasýtil, a preto druhý chod nemusí byť taký objemný ako bez polievky.
Polievku by ste zo svojho jedálneho lístka rozhodne nemali vynechávať. Dobrá polievka je pre svoj bohatý zdroj vitamínov a minerálov len ťažko nahraditeľná, často ich obsahuje viac ako tzv. druhý chod, kde sú väčšinou viac zastúpené bielkoviny alebo tuky. A k tomu viac asi niet čo dodať.